Op zoek naar een stille wasmachine? Je vindt ze hier!

Stille wasmachine kopen
Anker

[]

Stille wasmachine kopen? 

Stilte… het is iets waarnaar we soms wel snakken tijdens ons drukke leven. En het is gezond! Onderzoek heeft al bewezen dat een constante blootstelling aan geluid van 55 dB of meer schadelijk is voor onze gezondheid. We riskeren een hogere bloeddruk en krijgen meer kans op hartproblemen.

Wanneer treedt gehoorschade op? Als je gedurende lange tijd elke dag één uur wordt blootgesteld aan lawaai van 90 dB of meer loopt ons gehoor onherstelbare schade op.

Om gehoorschade bij de consument te vermijden worden maximum geluidslimieten opgelegd voor de werking van huishoudtoestellen, zoals wasmachines en stofzuigers. Sinds een paar jaar mag een wasmachine tijdens het zwieren (de luidste fase van het wasproces) niet luider klinken dan 80 dB. Omdat de consument meer en meer vraagt naar rust en stilte doen wasmachine fabrikanten hun uiterste best om het geluidsniveau van hun toestellen naar omlaag te krijgen. Dat lukt hen ook via koolborstelloze motoren, extra isolatie en speciale functies en technologieën.

Wanneer is een wasmachine stil?

Anker

[]

Stille wasmachine kopen

Wasmachines mogen tegenwoordig niet meer dan 80 dB geluid produceren tijdens het zwieren. De meeste modellen hebben een maximum geluidsniveau van 76 dB tijdens het zwieren. Een wasmachine noemen we stil wanneer het geluid 73 dB of lager is. Een verschil van 3 dB resulteert in een verdubbeling of halvering van het lawaai. Een groot verschil dus!

Het lawaai van een wasmachine wordt op 2 momenten tijdens de wascyclus gemeten: tijdens het zwieren en tijdens het wassen. Beide geluidsniveaus zijn in aantal dB (decibel) op het energielabel te zien. Een wasmachine produceert het meeste lawaai tijdens het centrifugeren of zwieren. Dat komt omdat de motor van de machine op dat moment op volle toeren draait en de trommel 1400 of 1600 omwentelingen per minuut maakt. Door die hoge snelheid wordt al het resterende vocht uit de kledij geslingerd. Hoe hoger het aantal toeren, hoe droger de was uit de wasmachine zal komen.

Is het geluid van de wasmachine heel moeilijk te negeren en stoort het je gesprekken en dagelijkse bezigheden? Een stille wasmachine is misschien de beste keuze voor jou.

Anker

[]

Stille wasmachine kopen?

Bij de aankoop van een nieuwe wasmachine zijn er een aantal zaken waarmee je rekening kan houden: de grootte van de trommel, centrifugesnelheid, energieklasse, aantal programma’s, enz. Lees onze 9 tips bij het kiezen van een nieuwe wasmachine.

Je kiest je nieuwe toestel op basis van de zaken die voor jou belangrijk zijn. Heb je een groot gezin? Dan kies je voor een wasmachine met grote trommel. Is het water- en energieverbruik van belang? Dan wordt het een energiezuinig toestel met energieklasse vanaf A+++.

Stoort het geluid van een zwierende wasmachine je? Of staat je wasmachine in de keuken of naast de slaapkamer? Dan wil je natuurlijk niet gestoord worden door het lawaai van de wasmachine. Zeker als je meerdere keren per dag een wasje draait. Of je wasmachine ’s nachts laat werken. Is het geluidsniveau belangrijk voor jou? Een stille wasmachine is dan de beste keuze.

Hieronder zie je onze stille wasmachines met een geluidsniveau van maximum 73 dB tijdens het zwieren. Er is nog niet zoveel keuze, maar daar wordt door alle merken druk aan gewerkt. In de toekomst zullen het aantal decibels dus nog dalen. Over het algemeen geldt: hoe goedkoper de wasmachine, hoe luider deze zal klinken.

Anker

[]

Hoe worden wasmachines stiller?

Vroeger werden alle wasmachines aangedreven door een koolborstelmotor die verantwoordelijk was voor het meeste lawaai. De koolborstels zorgden dat de trommel draaide. Het aantal decibels tijdens het centrifugeren liep hoog op en was storend en de wasmachine trilde soms zodanig hevig waardoor ze zichzelf soms verplaatste en zo aansluitingen kon lostrekken. Koolborstels zijn heel gevoelig voor slijtage en moeten vaker vervangen worden. Of je koopt meteen een nieuwe wasmachine.

Anker

[]

Nieuwe wasmachines hebben vaker een motor zonder koolborstels. Het grootste voordeel hiervan? De wasmachines zijn stiller en hebben een langere levensduur. Koolborstelloze wasmachines gaan langer dan 10 jaar mee. Daarom krijg je meestal ook automatisch 10 jaar garantie op de motor.

De trommel in stille wasmachines wordt direct aangedreven door de koolborstelloze motor. Geen koolborstels, zijn meteen minder onderdelen en minder kans op slijtage.

Nieuwe wasmachines krijgen ook een aantal extra lagen isolatie, om het lawaai terug te dringen.

Anker

[]

Koolborstelloze motor of inverter motor

Anker

[]

Op zoek naar een koolborstelloze en stille wasmachine die minder trilt? Bij de meeste merken heet de stille motor ‘inverter motor’. Wanneer je dit tussen de specificaties ziet staan, weet je dat je te maken hebt met een stillere wasmachine.

Hiernaast vind je een lijstje met de naam die de fabrikanten hebben gegeven aan hun wasmachines met stille motor. Ben je dus op zoek naar een stille Miele wasmachine? Ga dan rechtstreeks naar de Miele toestellen met ProfiEco motor. AEG heeft stille wasmachines met een Invertermotor en bij Beko heten deze toestellen ProSmart wasmachines.

Wasmachines zonder koolborstels in de motor: zuiniger, duurzaam, stil én met 10 jaar motorgarantie!

  • Beko ProSmart Inverter motor: standaard met 10 jaar motorgarantie.
  • Miele ProfiEco-motor: gaat de ganse levensduur van de Miele wasmachine mee.
  • Siemens iQdrive motor: standaard 10 jaar garantie.
  • Bosch EcoSilence Drive motor: 10 jaar motorgarantie na registratie van je toestel.
  • AEG inverter motor: 10 jaar garantie na registratie van je wasmachine.
  • Whirlpool ZEN technologie en Direct Drive motor: levenslange garantie.
  • Samsung digital inverter motor: 10 jaar garantie
  • LG Inverter Direct Drive motor: standaard 10 jaar garantie op de motor
Anker

[]

Hou er rekening mee dat je bij de meeste merken je stille wasmachine online moet registreren om aanspraak te kunnen maken op de garantie bij problemen met de motor. Hou ook zeker je aankoopbewijs 10 jaar bij.

Anker

[]

Niet per sé een stille wasmachine nodig? Bekijk alle wasmachines.

Nog wat tips nodig bij het kiezen van een stille wasmachine?

Je hebt gekozen voor een stille wasmachine, want het geluidsniveau vind je het allerbelangrijkste. Maar nu kan je je keuze nog verder verfijnen op volgende zaken:

  • Kies een energiezuinig toestel met energieklasse van A+++ of hoger (bijvoorbeeld A+++ -30%).
  • Kies een grote trommel met 9 kg of 10 kg vulgewicht als je deze kan vullen. Een gezin van 4 personen heeft normaal genoeg met een 7 kg of 8 kg wasmachine (als je meermaals per week wast).
  • De motor van de wasmachine is ook verantwoordelijk voor de zwiersnelheid tijdens het wassen. Kies je een hoog toerental (bijvoorbeeld 1400 of 1600 toeren per minuut), dan zal de was droger aanvoelen na afloop van het programma. Ze is ook sneller droog als je de was droogt in de droogkast. En minder lang drogen is heel wat elektriciteit besparen.
  • Een uitgestelde timer is een handige tool die de meeste toestellen hebben. Hiermee stel je in wanneer het programma moet starten, ook wanneer je niet thuis bent. Een variant hierop is eindtijduitstel waarmee je de wasmachine programmeert wanneer de was gewassen moet zijn.
  • Welke wasprogramma’s heb je nodig? Katoen, wol, korte wasbeurt, sportkledij, donkere was, jeansbroeken,… Sommige wasmachines hebben wel 20 heel specifieke wasprogramma’s, maar behoren mede daardoor ook tot de duurdere toestellen. Bekijk de verschillende wasprogramma’s per toestel en vraag voor jezelf af welke programma’s je echt kan gebruiken. Draag je voor het werk dagelijks hemden? Het ‘overhemden’ wasprogramma is een programma voor fijne was en zorgt voor minder kreuken. Handig als je niet graag hemden strijkt!
Anker

[]